mandag 10. september 2012

Klima og fremtidens hus




Energibua vår blir på en måte et slags plusshus som vil skape mer energi gjennom sin levetid enn det som ble brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og eventuell riving av bygget. Energi fra solfangere, varmepumpe, og solcellepanel utgjør mer enn huset trenger til oppvarming, varmtvann, elektrisk utstyr og belysning totalt over året. 

For fremtidens hus vil klima være viktig å ta hensyn til når det skal bygges nye bygg. Klimautfordringen må tas på alvor for fremtidens nybygg. Rått vær, mer intenst regn, stormer, større og raskere temperatursvingninger, tyngre snømengder. Fremtiden må hus tåle større ytre påkjenninger enn i dag, om vi skal tro på vitenskapsfolkenes prognoser. Det er vel ingenting som tyder på at vi ikke skal ta dette på alvor.

Tre av fire skader på bygg er i dag vann- og fuktskader. I fremtiden kan vi vente oss enda våtere vær. Håndtering av overflatevann vil bli stadig viktigere. Mer regn og vind i kombinasjon vil i fremtiden føre til mer slagregn. Hyppigere og mer ekstreme temperaturforandringer kan bli en konsekvens av klimaendringer. Dette vil være avgjørende for hvordan fremtidens hus vil formes. Spennende!

Kanskje vil alle hus i framtiden ha egen batterikapasitet som et hvilket som helst lite kraftverk? Det kan jo skje noe på batterifronten også?



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar