onsdag 2. mai 2012

Kombinasjonsbygg



Huset vårt bygges etter passivhusstandard, men vil aktivt produsere energi- og dermed beveger vi oss over i plusshusbegrepet. Hva er så plusshus? Dette er bygninger som produserer like mye eller mer energi enn det de forbruker. Hva menes med energinøytrale hus? Energinøytrale bygg er energinøytrale i sin totale levetid – altså fra produksjon av materialene, gjennom hele brukstiden, til riving og resirkulering.

Hva med sammenhengen mellom bygg og klimagasser? Bygninger er en av de største kildene til klimagassutslipp totalt sett. Om lag 40 prosent av Europas energiforbruk går til bygninger - mest til oppvarming og avkjøling. EU og nasjonale myndigheter i flere land, deriblant Norge, går derfor inn for tiltak som er myntet på drastisk å redusere dette kraftforbruket for å spare energi og kutte utslipp av klimagasser. 

Bygninger som er helt uten utslipp, og som til og med produserer mer energi enn de forbruker, vil derfor være et meget godt tiltak for miljøet. Passivhus kan være et skritt på veien, mens plusshus vil være målet.

Skal man klare å produsere bygninger som er energinøytrale må man ha fokus på dette helt fra planleggingsstadiet. Byggets planløsning, fasader, vindusløsninger og eventuelt bruk av elementer for innvinning av solenergi eller termisk energi er viktige valg. Dessuten muligheter for energigjenvinning, energistyring og utelukkende bruk av fornybar energi. Akkurat som vårt miljøhus!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar